Sla over naar de inhoud

Beffen en soa

Ook van orale seks kan je een SOA oplopen, Maar de kans dat je een SOA bij beffen oploopt is veel kleiner dan wanneer je normale seks hebt, Neuken of pijpen bijvoorbeeld is meer risico tenzij je het met condoom doet.

 

Voorbeelden zijn.

Herpes

Je kan zowel herpes oplopen als je iemand beft, maar ook herpes oplopen als je gebeft wordt door iemand die op dat moment een koortslip heeft.

Chlamydia en Gonorroe

Chlamydia is een stuk minder makkelijk over te dragen door beffen dan Gonorroe. Gonorroe is erg besmettelijk en kan zich ook door het beffen makkelijk in de keel nestelen. Als je Chlamydia of Gonorroe in je keel hebt, geeft dit klachten van pijn in de keel en opgezwollen klieren in de hals. Dit hoeft echter lang niet altijd en het kan ook helemaal geen klachten geven. Wanneer de Chlamydia of Gonorroe in je keel zit, kun je ook weer andere mensen besmetten met deze SOA.

Syfilis

Syfilis kan je al oplopen van het zoenen met iemand met een zweertje in zijn of haar mond. Zo kan je dus ook Syfilis krijgen als je door iemand gebeft wordt die een syfilis zweertje in zijn of haar mond heeft.

HIV

HIV loop je eigenlijk niet op door het beffen, omdat je speeksel een bacteriedodende werking heeft en je zo genoeg natuurlijke bescherming hebt. Het enige advies is om iemand niet te beffen wanneer zij menstrueert of om te zorgen dat er geen menstruatiebloed in je mond terecht komt.

Test doen

Mocht je iemand gebeft hebben of zelf zijn gebeft en twijfel je of je een SOA hebt opgelopen, dan is het altijd verstandig om een SOA test te doen. Bij de One Day Clinic kan je vaak dezelfde dag al terecht voor een SOA test en heb je de uitslag altijd binnen 2 werkdagen!

 

 

Pijn in mijn vagina

Pijn of een onaangenaam gevoel in je vagina is nooit fijn. Dit pijnlijke gevoel kan constant aanwezig zijn, maar kan bijvoorbeeld ook uitgelokt worden door seksueel contact of door plassen, of bijvoorbeeld het inbrengen van een tampon. Pijn in de vagina is niet normaal en kan meerdere oorzaken hebben.

Pijn in mijn vagina door een schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie (Candida) kan vaginale pijnklachten geven. Hierbij zie je vooral dat vrouwen klagen over jeuk en geirriteerdheid. Vaak heb je bij een vaginale schimmelinfectie ook veranderde afscheiding, deze is vaak wit en brokkelig.

Door de jeuk die de vaginale schimmel veroorzaakt kan je soms gaan krabben, dit krabben zorgt echter weer voor meer geïrriteerdheid van de huid. Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel terecht komen. Een vaginale schimmel kan je krijgen omdat de pH van je vagina verandert, dit kan komen door bloed tijdens de menstruatie. Maar ook als je je vagina wast met (vaginale)zeep, gebruikt maakt van vaginale douches of vaginale deodorant verander je de pH van je vagina waardoor een schimmel beter kan gaan groeien. Spoel je vagina daarom alleen maar af aan de buitenkant met water en gebruik geen speciale schoonmaakmiddelen.

Wanneer je last hebt van een vaginale schimmel, neem dan contact op met de huisarts. Deze kan je medicatie voorschrijven om de schimmel te voorkomen.

Pijn in mijn vagina door een SOA

Chlamydia en Gonorroe kunnen ook voor pijn in de vagina zorgen. Dit kan een geïrriteerd gevoel geven of vooral pijn doen tijdens de seks. Naast pijn bij het vrijen kan je van een SOA ook tussentijdsbloedverlies of contact bloedingen krijgen (bloedingen na de seks). Ook past hier veranderde afscheiding bij. Heel veel vrouwen hebben echter niet duidelijke klachten van Chlamydia en Gonorroe.
Mocht je dus plotselinge pijnklachten ervaren en onveilige seks hebben gehad dan is het belangrijk dat je een SOA uitsluit doormiddel van een SOA test!

Pijn in mijn vagina door vaginale droogheid

Wanneer je seks hebt maar je vagina is nog niet vochtig genoeg, of je wordt gevingerd en de vagina is nog niet vochtig genoeg, kan dit het slijmvlies van de vagina beschadigen of irriteren. Hierdoor kun je na deze handelingen last houden van vaginale pijn. Het is belangrijk voordat je seksuele handelingen gaat verrichten te zorgen dat je voldoende opgewonden bent. Mocht dit niet lukken dan is het altijd verstandig voldoende glijmiddel te gebruiken. Gebruik altijd een zo neutraal mogelijk glijmiddel, als je er een gebruikt met veel toegevoegde geurmiddelen kan dit weer leiden tot een vaginale schimmel!

 

 

Kun je Chlamydia in je keel krijgen?

“Chlamydia? Sinds wanneer kan je dat ook in je keel krijgen?!”

Van Chlamydia ter plaatse van de geslachtsdelen hebben we natuurlijk allemaal weleens gehoord. Dit is de soa die het meeste voorkomt in Nederland per jaar, namelijk 60.000 mensen krijgen hiermee te maken. Maar wist je dat deze vervelende bacterie zich ook op andere plekken in het lichaam kan schuilhouden?

Een chlamydia infectie kan zich ook afspelen in de keel. Echter komt dit vele malen minder voor dan een infectie aan je geslachtsdelen.

Als je orale seks hebt (als je iemand pijpt/beft) loop je het risico dat Chlamydia bacterieen een infectie in je keel kunnen veroorzaken. Je hoeft hier geen klachten van te hebben, maar het kan wel. Je kan bijvoorbeeld keelpijn krijgen, moeite met slikken of je lymfeklieren in je hals kunnen opzetten.

Hoe test je Chlamydia in je keel?

Om erachter te komen of jij Chlamydia misschien in je keel hebt zitten kan je een swab af laten nemen van je keel.

Hoe voorkom je Chlamydia in je keel?

Van seks met condoom weten we dat dit je beschermd tegen SOA’s. Vaak voorafgaand aan de seks, hebben mensen ook orale seks met elkaar. Orale seks wordt vaak uitgeoefend zonder condoom, of beflapje. Dit heeft er vaak mee te maken dat mensen het niet prettig vinden een condoom met glijmiddel in hun mond te hebben. Maar ook van onveilige orale seks kan je een SOA oplopen!

Hoe groot is de kans dat je van orale seks Chlamydia oploopt?

Mannen of vrouwen die mannen oraal bevredigen hebben iets meer kans op het krijgen van een orale SOA dan mannen of vrouwen die vrouwen oraal bevredigen. Dit heeft er mee te maken dat een penis vaak dieper in de mond komt en daardoor makkelijker het keelslijmvlies kan besmetten.

Welke klachten heb je bij een orale vorm van Chlamydia?

Net zoals bij Chlamydia van je geslachtsdelen, geeft ook Chlamydia in je keel niet altijd klachten. Klachten die bij orale Chlamydia passen zijn:

* keelpijn
* pijn bij het slikken
* opgezette klieren in de hals

Wat is de behandeling van orale Chlamydia?

De behandeling van Orale Chlamydia is hetzelfde als die van genitale Chlamydia. De behandeling bestaat uit een eenmalige antibioticakuur.

Testen op Chlamydia in je keel?

Mocht je onveilige orale seks gehad hebben en twijfelen of je een SOA hebt? Dan is het altijd verstandig om een SOA test te doen. Hierbij is het belangrijk dat je aan de arts aangeeft dat je ook in je keel getest wilt worden! Voor een SOA test bij de One Day Clinic kun je vaak dezelfde dag al terecht voor een afspraak en heb je de uitslag van je SOA test vaak de volgende werkdag al.

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden
Totaal: 32 op 10-11-2018 15:39
Max bezoekers vandaag: 18 op 9:12
Deze maand: 23 op 27-05-2020 20:51
Dit jaar: 23 op 27-05-2020 20:51